انجمن زعفران ایران

مجموعه تلگرامی بیش از 30هزارکشاورز زعفران کار کشور با فعالیت کسبه و تجار معتبر

ایدی گروه: @elina314

ورود به گروه

آموزش کشاورزی

الیو.... مجموعه ای با کشاورزی پایدار و اصولی

الیو

الیو.... مجموعه ای با کشاورزی پایدار و اصولی

ماده آلی – قسمت ۱

ماده آلی

مهمترین شرط برای داشتن بستر مناسب
دارا بودن ماده آلی مناسب است…

ابتدا اشاره سطحی به مواد آلی خواهیم داشت….
💥تعریف مواد آلی خاک :
بقایای گیاهی یا حیوانی که به خاک اضافه می گردند تحت تأثیر فعالیتهای میکروارگانیسم های خاک تجزیه و ضمن آزاد کردن قسمتی از مواد غذایی خود دچار تغیرات زیاد می گردند…..
مولکول های کوچک و محلول بقایای گیاهی و حیوانی بسرعت در خاک تجزیه می گردند.
مولکولهای غیر محلول با ساختمان پیچیده تر دیرتر تجزیه می شوند.

پس از تجزیه اولیه بقایای گیاهی و حیوانی ، ترکیباتی باقی می مانند که مقاومت زیادی در برابر تجزیه دارند. این ترکیبات مقاوم همراه با سایر ترکیبات ساخته شده توسط میکرو ارگانیسم ها ماده پایداری را تشکیل می دهند که هوموس گفته می شود….

هوموس از مولکول های پیچیده و بزرگ کربوهیدراتها ، پروتئین ها ، اسید هیومیک و مشتقات آن ، لیگنین و سایر مواد ناشناخته تشکیل گردیده است. مجموعه این مواد ،رنگ قهوه ای و یا سیاهی به هوموس می دهند. هوموس حدود ۵۸ درصد کربن و ۵ درصد ازت دارد. پس نسبت کرین به ازت حدود ۱۲:۱ می باشد.

تجزیه هوموس به کندی انجام گرفته و در نتیجه مواد غذایی زیادی آزاد نمی گردد. بطور مثال سالیانه فقط یک تا سه درصد کل ازت هوموس آزاد می شود… ترکیبات پیچیده کربوهیدراتها مانند صمغ ها ، رزین ها و اسدهای آلی که از تجزیه مواد آلی خاک حاصل می شوند بصورت سیمانی در ارتباط ذرات خاک عمل کرده و ساختمان خاک را بهبود می بخشند.

از طرفی دیگر ذرات هوموس از رس کوچکتر بوده ، در لابه لای ذرات رس واقع گشته و با کاهش بهم چسبیدگی ذرات رس موجب بهبود ساختمان خاک می شوند. حاصل بهبود ساختمان خاک و وجود قطعات کوچک و بزرگ ماده آلی تجزیه نشده در لابه لای خاک ، افزایش نفوذپذیری خاک نسبت به هوا ، آب و ریشه گیاهان است. هوموس همچنین قدرت جذب آب زیادی داشته و ظرفیت آبگیری خاک را بهبود می بخشد.

این عوامل موجب بهبود رشد و عملکرد محصول می گردند. از تجزیه ماده آلی خاک و نیز تجزیه تدریجی هوموس ، مقدار قابل توجهی عناصر غذایی به خاک اضافه می گردد. میزان و سرعت تجزیه به میزان انرژی سهل الوصول در ماده آلی ، سرعت تهویه و رطوبت و حرارت مطلوب در خاک برای فعالیت میکرو ارگانیسم ها بستگی زیادی دارد. چنانچه ماده آلی دارای ترکیبات پروتئینی ساده زیادی باشد ، مانند کود حیوانی تازه ، در جریان تجزیه آنها مقداری آمونیاک تولید می شود.

در خاک های قلیائی آمونیاک بطور کامل به آمونیوم تبدیل نمی شود و مقدار آن در خاک افزایش می یابد.
آمونیاک برای گیاهان سمی بوده و به آنها آسیب می رساند.
بهمین جهت لازم است کود حیوانی تا زمان کاشت محصول پوسیدگی کامل را گذرانده باشد.

از تجزیه مواد آلی به غیر از ازت ، عناصری مانند فسفر ، پتاسیم و گوگرد ….
هوموس از ذرات کلوئیدی باردار تشکیل شده است و در نتیجه ظرفیت تبادل کاتیونی زیادی دارد.

قسمتی از این ظرفیت تابع پی اچ ( PH ) خاک بوده و با افزایش PH افزایش پیدا می کند. ظرفیت تبادل کاتیونی زیاد هوموس باعث جذب کاتیون ها گشته و از شسته شدن آنها جلوگیری می کند. با توجه به اثرات مطلوب هوموس و ماده آلی در خاک ، لازم است در جهت افزایش میزان آنها در خاک تلاش و یا از کاهش آنها در خاک جلوگیری نمود.

قسمت بعدی : به زودی در الیو


چارت اموزشی مدیریت مزارع زعفران

مجموعه زعفران ایرانیان

نویسنده: مهندس علی صومعه

سوالات خود را از طریق فرم دیدگاه ارسال کنید

کپی برداری از مطالب بدون ذگر منبع از نظر شرعی و قانونی حرام است



درج دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

error: Content is protected !!